Izlet koji je pred vama nudi toliko raznolikosti i sam doživljaj grandioznosti planine Prenj ostavlja bez daha. Nema toliko velike planine, niti tako visokog vrha u BiH, a na koji se tako lahko popeti.

 

Davno mi je jedan iskusan planinar kazao jednu rečenicu koja mi i dan danas odzvanja u podsvijesti kada god planinarim, kada je doslovno rekao: „Sve su planine u Bosni i Hercegovini lijepe, ali je jedino Prenj pravi gospodin“. Prenj je visoki planinski masiv koji se nalazi u sjevernom dijelu Hercegovine, okružen prelijepom rijekom Neretvom od Glavatičeva kod Konjica  do Bijelog polja kod Mostara. Oko Prenja se također niže nekoliko prelijepih planina, počev od Visočice i Bjelašnice sa njegove istočne strane, do Čvrsnice i Čabulje sa njegove zapadne strane.   

 

Najviši vrh Prenja je Zelena glava 2.155 mnv, a pored istoimenog vrha niže se još drugih 10 vrhova iznad 2.000 mnv. Prenjom se nižu prelijepe doline kao što su Tisovica, Lučine Barni dô, Glogovo, Štirni dô, Poljica, Crnog polje, Vlasni dô, Velike bare, Bijele vode, Rapta.

 

Prenj je veoma surova planina, ali istovremeno ga krase prelijepi kontrasti, padine obrasle četinarskom šumom, zatim bukovom, pri samom gornjem dijelu planine na oko 1.400 mnv. Prenj je izuzetno bogat endemskom vrstom crnogorične šume Munikom. Iznad 1.500 mnv. Uzdižu se grandiozni vrhovi Prenja , surovi, ogoljeli, odaju utisak nedostižnosti i surovosti.

 

Izlet koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim kreće iz doline Tisovice, koja je inače veoma omiljeno mjesto za kampovanje, ali isto tako tokom proljeća i ljeta, naići ćete na hiljade ovaca u stadima razasutim po Tisovici.

 

Izlet je pogodan i za dječiji uzrast, naravno uzimajući u obzir da su djeca kondiciono spremna. Naime, teren nije zahtjevan. Prilikom uspona oko 2/3 staze sastoji se od blagog uspona. Posljednja trećina uspona zahtijeva dodatnu energiju i napor, ali se može veoma lahko savladati.  

 

Najteži dio uspona je posljednji greben, dakle radi se o usponu od cca. 25-30 minuta do samog vrha, koji je razasut stijenama i siparom. Posljdnji dio je osiguran sajlama kojima se možete pomoći pri usponu i spustu sa planine. Staze su markirane i obilježene, tako da je snalaženje veoma lahko prilikom uspona.

 

Udaljenost od Sarajeva do polazne tačke uspona: 83 km (62 km asfalt, 22 km makadam)

Vrijeme vožnje: 2h 30 min

Prijevozno sredstvo: automobil, poželjno terensko vozilo

 

 

Pristup iz Sarajeva automobilom je asfaltnim putnim pravcem A1 (autoputem Sarajevo –Mostar) do tarčina, zatim nastavak putnim pravcem preko Ivan sedla i Bradine do Konjica E73. Iz centra Konjica produžite do sela Bijela koje se nalazi na putnom pravcu prema Boračkom jezeru.  U selu Bijela kada naiđete na džamiju skrećete desno i samo pravo do makadamskog puta. Čeka Vas prelijepa i ugodna vožnja dobrim makadamskim putem do doline Tisovica cca. 22 km.

 

Po izlasku iz šume, staza nastavlja prelijepim livadama kroz kleku mjestimično, te slijedi uspon na sami vrh Zelena Glava, najviši vrh planine Prenj, odakle se pruža prelijep pogled na mnoge planine u Bosni i Hercegovini. Staza je cijelom dužinom odlično markirana. Postoje zvanično 2 izvora sa vodom na usponu ka Zelenoj glavi, ali prvi izvor obično ljeti presuši, dok je drugi navodno miniran i nalazi se mimo glavne markirane staze. Stoga je preporučeno da se snabdijete vodom prije dolaska na polaznu tačku planinarenja.

 

Ono što je posebno interesantno je to da tokom cjelokupnog planinarenja možete vidjeti i uživati u pogledu na vrh Prenja Zelena glava koja u početku izlgeda nedostižna zbog svog gorostasnog izgleda.

 

 

 

OPIS

VRIJEDNOST

Dužina tracka:

9,5 km

Najniža tačka tracka:

1.300 mnv

Najviša tačka tracka: 

2.155 mnv

Ukupno savladan uspon: 

855 m

Kondicijska težina:

4/10.

Tehnička težina:

6/10.

Broj izvora pitke vode:

2

Trajanje uspona 

od 3 do 3,5 sati

Markacija staze 

solidna

 

 

 

Mogućnost za kampovanje: DA

Mogućnost za spavanje: DA, u planinarskim domovima Vrutak i Jezerce

Napomena: postoji opasnost od miniranog terena i strogo je preporučeno kretati se markiranom stazom!!!

 

Ukoliko se želite voziti sigurnim i provjerenim rabljenim vozilom i uživati u ovakvim izletima, posjetite našu stranicu www.dasweltauto.ba i odaberite odgovarajuće vozilo za Vas.