Planinarska tura - Lelija (19.08.2017) , vrh Velika Lelija 2032 mnv

Za ovaj izlet pored dobre volje, potrebno je da povedete drage ljude sa sobom. Planina je veoma pitoma, prepuna različitih i prekrasnih kontrasta, počev od bukove šume, ogoljenih stjenovitih predjela, do samih zelenih vrhova obraslih klekom.
Lelija je planina koja se nalazi u istočnoj Hercegovini u blizini Kalinovika i Foče. Najviši vrh Lelije je Velika Lelija na 2.032 metara nadmorske visine. Pored ovog vr...ha, ostali značajniji vrhovi su i vrh Todor (1.949 m) te Saikov Vrh (1.562 m.) Sa jugoistočne strane nadovezuje se na planinu Zelengoru. Lelija dijelom pripada bosanskohercegovačkom Nacionalnom parku Sutjeska. Zbog njene blizine Zelengori mnogi je smatraju dijelom te planine.
Izlet je pogodan i za dječiji uzrast, naravno uzimajući u obzir da su djeca kondiciono spremna. Naime, teren nije zahtjevan. Prilikom uspona oko 2/3 staze sastoji se od blagog uspona. Posljednja trećina uspona zahtijeva dodatnu energiju i napor, ali se može veoma lahko savladati.
Najteži dio uspona je posljednji greben, dakle radi se o usponu od cca. 20-25 minuta do samog vrha.
Staze su markirane i obilježene, tako da je snalaženje veoma lahko prilikom uspona.
Udaljenost od Sarajeva do polazne tačke uspona: 72,3 km (65 km asfalt, 7,3 km makadam)
Vrijeme vožnje: 1h 35 min
Prijevozno sredstvo: automobil, poželjno terensko vozilo

Pristup iz Sarajeva automobilom je asfaltnim putnim pravcem M18 preko Trnova i Dobrog Polja. U Dobrom Polju se skreće mjesto Kalinovik na putni pravac R433. Prije Kalinovika, a nakon naselja Jažići, treba skrenuti lijevo prema selu Jelašca nakon kojeg se vozi makadamskim putem do ulaza na stazu (cca 4 km dobrog makadama). Staza počinje od informativne table, te slijedi karavanski put kroz šumu (terenskim vozilom je moguće znatno više ući u šumu te skratiti stazu i do 3 km, ako je potrebno).

Link putnog pravca od Sarajeva do polaznog mjesta uspona: http://bit.ly/2iKqCIA
Izvor: Gmap

Po izlasku iz šume, staza nastavlja prelijepim livadama kroz kleku mjestimično, te slijedi uspon na sami vrh Velika Lelija, najviši vrh planine Lelija, odakle se pruža prelijep pogled na mnoge planine u Bosni i Hercegovini. Staza je cijelom dužinom odlično markirana. Izvor pitke vode je označen na tracku (Jablan vrelo).
NAPOMENA: Opisana staza je dio planinarskog puta „Dr. Jovo Elčić“.

TEREN:
Dužina tracka: 7,5 km
Najniža tačka tracka: 1204 mnv
Najviša tačka tracka: 2032 mnv
Ukupno savladan uspon: 826 m
Prosječan nagib: 11,8°
Kondicijska težina:3/10.
Tehnička težina: 2/10.
Broj izvora pitke vode:2
Trajanje uspona: 2,5 sata
Markacija staze: dobra

 

Vedro!