Nedaleko od Sarajeva, udaljena svega 30-tak kilometara,  jedna od olimpijskih ljepotica je zasigurno planina Jahorina. Spada u jednu od najomiljenijih planina u Bosni i Hercegovini, koja je zimi uglavnom preplavljena turistima i strastvenim skijašima. Ostala godišnja doba dopuštaju da doživite pravu avanturu bilo da se odlučiti zaputiti na jeep ili quad safari, biciklističku MTB turu ili pak šetnju i planinarenje.

Najveći vrh Jahorine je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine. Nakon uspona na plato Jahorine, tokom jednog dana može se obići više vrhova, sa kojih se pruža pogled koji oduzima dah.

Jasno se vidi jugoistočni dio Bosne i Hercegovine, kojim se nižu planine jedna za drugom ...Trebević, Igman, Bjelašnica, Obalj, Visočica, Treskavica, Crvanj, Zelengora i Lelija, Volujak, kao i najveći vrh u Bosni i Hercegovini Maglić 2.386 mnv. U daljini kada je lijepo vrijeme može se jasno vidjeti i planina Durmitor u Crnoj Gori.

Nemojte se iznenaditi ukoliko sretnete divlje konje koji trčkaraju platoom Jahorine i utrkivajući se ponekad zastanu, upute stidljiv pogled ka vama, a nakon toga se ponovo daju u trk.

Off road staza je dobro uređena i odlična za MTB biciklističke ture.

Ostali poznati vrhovi Jahorine su Košuta, Jahorinski klek, Sjenište.

Više informacija o planinarskim rutama i ostalim korisnim informacijama za planinarenje na Jahorini, možete preuzeti na web stranici: https://planinarenje.ba/planinarske-ture/jahorina

 

Vedro!